Keuze Assistent

Mijn rol: Onderzoeker / Concepter / Interaction designer / Visual designer

Over het project

Uitdaging: Vanuit Gazelle is de vraag gekomen om het oriëntatieproces voor de gebruiker te verbeteren. Doordat Gazelle een breed assortiment aan fietsen heeft ervaart de consument moeite met het online zoeken naar een passende fiets. Gazelle biedt een filtering aan op de website, maar heeft in samenwerking met Dept opgemerkt dat gebruikers hier niet optimaal mee zijn geholpen. Uit de usability test van juni 2018 bleek dat consumenten niet weten wat de jargon termen betekenen waardoor ze de filtering niet kunnen gebruiken, ook weten ze vaak niet wat ze precies zoeken. Tijdens mijn afstudeeropdracht ben ik gaan kijken naar dit probleem.

Oplossing:
 De oplossing voor de ontwerpopgave is de Keuze Assistent. De Keuze Assistent achterhaald door specifieke vragen de juiste fietsen voor de maximizer. Deze vragen richten zich op de behoefte en omgeving, en snijden onderwerpen aan waar maximizers zich het meest op oriënteren. De Keuze Assistent biedt de mogelijkheid om anderen te betrekken en mee te denken over de keuzes in het oriëntatieproces. De Keuze Assistent wordt voortgezet in het Experience Center van Gazelle met een sleutelhanger die dient als sensor. De sleutelhanger meet het rijgedrag en slaat de resultaten op. Deze resultaten worden teruggekoppeld in de Keuze Assistent, die de doelgroep helpt om tot een weloverwogen beslissing te komen. 

Klant:
Koninklijke Gazelle x Dept

Team:
 De opdracht is alleen uitgevoerd.

Tijdlijn:
20 weken.

“Hoe kunnen maximizers ontspannen een fiets zoeken en anderen betrekken in hun oriëntatie?”

ONTWERPOPGAVE

Het proces

Concept: Met de ontwerpcriteria zijn verschillende concepten ontwikkeld. Na veel itereren is de Keuze Assistent ontwikkeld. De Keuze Assistent achterhaald door specifieke vragen de juiste fietsen voor de maximizer. De Keuze Assistent wordt voortgezet in het experience center met een sleutelhanger die dient als sensor. De sleutelhanger meet het rijgedrag van de maximizer en slaat de resultaten op. Deze resultaten worden teruggekoppeld in de Keuze Assistent, die de maximizer helpen om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Interactie:
 De opdracht vanuit Gazelle was een goede interactie uitdaging. Binnen de componenten worden verschillende acties getoond die niet alle even belangrijk zijn, maar wel allemaal gezien moeten worden. Er is veel informatie en veel verschillende scenario’s. Door goed met het Gazelle team te overleggen en veel schetsen te maken ben ik tot een ontwerp gekomen waar de gebruiker bij geholpen is. Na de interactie heb ik ook de vormgeving van de nieuwe Gazelle website doorgevoerd. Nieuwsgierig naar het ontwerp? Bekijk hier het prototype.

Zin om een keertje te babbelen?

Stuur mij een mailtje op daisyhofstede@hotmail.com of bericht mij via LinkedIn of Instagram.