Kamer van Koophandel Inzien en Beheren

Mijn rol: Interaction designer / Visual designer

Over het project

Uitdaging: Vanuit de Kamer van Koophandel (hierna KvK) werd de vraag gesteld om te kijken naar de digitalisering van ‘Inzien en Beheren’ van de KvK. In de huidige situatie moet er worden betalen om je eigen gegevens in te zien en het wijzigen is een proces op zich. Veel mensen weten niet wat voor vervolg stappen er zijn en wanneer ze iets van de KvK gaan horen, hierdoor krijgt de KvK dagelijks veel vragen via de telefoon. Aan Dept de taak om in een maandsprint te kijken naar inzien en beheren van je eigen gegevens op de website en dit op interactie niveau te verbeteren. Daarnaast kon er gelijk worden gekeken hoe de nieuwe huisstijl van KvK toegepast werd in deze flow’s.

Oplossing:
 ‘Inzien en Beheren’ is een stuk gebruiksvriendelijker. In het nieuwe ontwerp zitten hedendaagse oplossingen zoals inloggen met de DigiD app. Er is een mijn omgeving gemaakt waar de ondernemer zijn zaken snel en gemakkelijk kan regelen. Bij iedere flow is er nagedacht hoe de gebruiker makkelijk kan navigeren binnen de schermen en hoe de KvK hen het best van dienst kan zijn met service en advies. 

Klant:
 Kamer van Koophandel x TamTam

Team:
 De opdracht heb ik uitgevoerd samen met mijn stagebegeleider, Arjan Lugthart.

Tijdlijn:
 Binnen een maand sprint.

“Hoe ziet Inzien en Beheren er vanuit klantperspectief uit als een ondernemer met een betrouwbaar middel kan inloggen, zijn eigen gegevens kan inzien en een mutatie bij ons kan indienen?”

VRAAGSTELLING KAMER VAN KOOPHANDEL

Het proces

We besloten de scope in drie flow’s te bekijken. Om deze flow’s vast te stellen is er gekeken naar drie verschillende doelgroepen en drie situaties zodat dit een groot deel van de meest voorkomende problemen kan tekkelen en een beeld geeft van de oplossingsmogelijkheden. De flow’s die we behandeld hebben zijn:
1. Een kleine ondernemer die zijn eigen gegevens gaat controleren.
2. Het doorvoeren van een activiteit van een MKB’er.
3. E
en bestuurswissel bij een vereniging.
In iedere flow hebben we gekeken naar triggers die een ondernemer heeft om naar de KvK te gaan. Om online een meerwaarde te creëren hebben we gekeken naar elementen die je face-to-face hebt. Zo hebben we het advies wat de KvK persoonlijk toelicht verwerkt in het proces en ook de service die je ervaart hebben we toegevoegd aan de flow’s.

Kitchen reviews:
 Tijdens het ontwerpen hebben we twee kitchen reviews gehouden voor een team van de KvK. We lieten ze zien hoe ver het proces was en konden zo onduidelijke informatie (bijvoorbeeld wat je mag tonen als je niet ingelogd bent) aan hen vragen. De eerste kitchen review zijn de wireframes laten zien. De reacties na het presenteren van deze ideeën waren positief. Ze zagen de vrijdenkende scenario’s zitten en vonden het een goede aanpak om de service en advies door te voeren. De tweede kitchen review hebben we de beginselen van het design laten zien. De reacties waren dat het ontwerp clean is, maar toch erg interactief.

Zin om een keertje te babbelen?

Stuur mij een mailtje op daisyhofstede@hotmail.com of bericht mij via LinkedIn of Instagram.