Today's society

Mijn rol: Onderzoeker / Concepter / Visual designer

Over het project

Uitdaging: Er bestaan veel maatschappelijke problemen rondom voedsel, de meeste jongeren zijn zich daar alleen niet van bewust. Naast dit gekozen onderwerp en een gekozen doelgroep, moest de opdracht worden uitgevoerd met een techniek die ik graag wilde leren. Aan mij de uitdaging om deze gekozen factoren te formuleren, koppelen en in mijn eigen ontwerpproces uit te voeren. Door het kiezen van een eigen onderwerp, doelgroep en techniek werd de opdracht vrijgelaten om je te verdiepen in wat voor identiteit jij hebt als ontwerper.

Resultaat:
 Een reeks posters over de maatschappelijke problemen rondom voedsel die de aandacht trekken van jongeren. Door middel van teksten over voedsel, die ook geassocieerd kunnen worden met seks, wordt de aandacht van de doelgroep getrokken en zal de boodschap verspreid worden. De techniek die daarbij gebruikt is, is zeefdruk. Ik wilde mijn verdiepen in zeefdrukken, omdat ik de stijl die zeefdrukken geeft heel tof vind. De eenvoud, creativiteit en kleuren die gebruikt worden spreken mij erg aan. In de verf zit verspild voedsel, waardoor het voedsel een tweede leven krijgt.

Klant:
 Hogeschool Rotterdam

Team:
 De opdracht heb ik alleen uitgevoerd.

Tijdlijn:
 20 weken, 4 uur per week.

Het proces

Voor deze opdracht mocht ik een eigen onderwerp, doelgroep en techniek kiezen. Ik koos voor een maatschappelijk probleem, omdat ik het belangrijk vind om iets goeds te kunnen doen in de wereld. Mijn doelgroep kwam voort uit het onderzoek. Ik observeerde en sprak veel mensen en op het moment dat ik door mijn Instagram scrolde zag ik de ene naar de andere foodie foto voorbij komen. Jongeren zijn bezig met het delen van voedsel, maar zijn zij zich wel bewust van de maatschappelijke problemen die rondom voedsel spelen?

Onderzoek:
 Het ontwerpproces begon met een onderzoek. Er waren veel vragen rondom de onderwerpen onduidelijk, die moesten eerst getackeld worden. Na de basiskennis is er gekeken naar welke elementen er komen kijken bij de verschillende factoren. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar oplevereisen voor het zeefdruk bestand, ondernemingen die iets doen in dezelfde richting, artikelen over de maatschappelijke problemen die rondom voedsel spelen, inspiratiebeelden, context van gebruik, de spanningsboog van jongeren en smeerde ik voedsel op blaadjes om te kijken wat voor effect dat had.

Het proces

Concept: Het concept ontwikkelen ging in mijn ontwerpproces gelijk met het onderzoek. Door de informatie die vergaard werd, werd het steeds duidelijker welke elementen met elkaar gekoppeld konden worden. Ik heb verschillende ideeën opgeschreven en getest met de gebruiker. Hieruit kwam today’s society.

Vormgeving: 
Toen alle nodige elementen onderzocht waren en het concept duidelijk was, heb ik ontwerpcriteria gemaakt. Vanuit hier ben ik kleuren gaan bekijken en gaan experimenteren met vormen. Ik maakte talloze posters en testte er uiteindelijk 5 met de doelgroep.

Lettertype:
 Toen ik bezig was met het ontwerpen van de posters liep ik tegen de fontkeuze aan. Er was geen lettertype zo speels als ik voor ogen had. Na wat onderzoek besloot mijn eigen lettertype te maken in Illustrator. Ik probeerde tientallen a’tjes te tekenen, waarbij geen een hetzelfde was. Door deze variatie aan letters kreeg mijn tekst een eigen persoonlijkheid.

Realisatie:
Toen het duidelijk werd wat voor vorm de poster moest krijgen ben ik gaan zeefdrukken. Ik heb meegedaan met een workshop, waardoor ik de basiskennis meekreeg en ben vanuit daar gaan experimenteren.

“Mijn ontwerp laat met zeefdruk een maatschappelijk probleem zien aan studenten en heeft tot gevolg dat ze anders naar voedsel gaan kijken.”

DESIGN STATEMENT

Zin om een keertje te babbelen?

Stuur mij een mailtje op daisyhofstede@hotmail.com of bericht mij via LinkedIn of Instagram.